Arbatos gėrimo stebuklas Kinijoje

Print Friendly

Apsilankymas Rytų šalyse – daugelio turistų svajonė. Tokios šalys kaip Kinija dažniausiai masina keliautojus savo išskirtinėmis tradicijomis ir neatrasta kultūros mistika. Kelionės į Kiniją dažnai pakeičia žmonių gyvenimą ir požiūrį į daugelį dalykų. Prisilietus prie gilių tradicijų ir didžių papročių, ne vienam norisi tapti šiek tiek geresniu, atrasti ir savo viduje daugiau filosofijos ir garbingumo. 

Viena seniausių ir labiausiai gerbiamų kinų tradicijų – arbatos gėrimo ceremonija. Tai itin reikšminga kinų kultūros dalis. Arbatos gėrimo ceremonijos istorija siekia kelis tūkstančius metų, tačiau nepakitusi ir ypač reikšminga išliko iki šių dienų.

Senaisiais, tangų dinastijos laikais arbata buvo  ruošiama iš arbatos plytelių ir plikoma mažuose tamsiuose puodeliuose. Kiniška arbata iki šių dienų yra ne tik malonumas, bet ir sveikatos puoselėjimas. Kinams arbatos gėrimo ceremonija padeda apvalyti sielą ir kūną, pripildyti savo vidų geros energijos ir emocijų.



Booking.com

 Nepaprasta ceremonijos eiga

Norint, kad arbata turėtų tinkamą poveikį, privalu ją gerti taip, kaip nurodyta griežtose tradicijose.  Pirmiausia, arbatos virimui reikalingas šaltinio vanduo, kuris simbolizuoja tyrumą ir šventumą. Prieš ritualą arbata yra uostoma ir įvertinama jos kokybė bei stiprumas. Kuo stipresnė arbata, tuo ji kokybiškesnė ir geresnė. Jei svečiuose pas kinus gavote pauostyti arbatos lapus, būtinai šį gestą įvertinkite kaip į svetingą sutikimą, nenumokite į tai ranka, įvertinkite šeimininkės pateiktas medžiagas, aptarkite, kurios aromatas Jums labiausiai patiko.

Arbatos rinkėjos
Arbatos rinkėjos

Arbata plikoma taip pat laikantis taisyklių ir tradicijų. Geriausiai ceremonijai tinka tamsiai raudono molio arbatinukas. Virintu vandeniu pašildomos arbatinuko sienelės ir tik tuomet į indelį užplikoma arbata. Taip išlaikomas arbatos aromatas ir stiprumas. Labai svarbus momentas, arbatos lapelius berti šaukšteliu ir iš lėto maišyti su verdančiu vandeniu.

Tuomet, kai jau paruošti arbatos lapeliai, dar kartą pilamas virintas vanduo ir nugriebiama susidariusi puta. Šiuo metu kol plikoma arbata, arbatinukas taip pat iš išorės šlakstomas verdančiu vandeniu, kad vidus kuo  ilgiau išliktų šiltas. Tuomet visi puodeliai praskalaujami arbatos lėkštelės vandeniu ir pilstoma arbata.

Ypatinga akimirka – arbatos pylimas. Arbata yra ne pilstoma kiekvienam, o dalinama visiems vienu metu ir po lygiai. Taip pat su filosofija ir bendrumu susijęs momentas. Šeimininkas sustato visus puodelius į vieną liniją ir arbatą iš arbatinuko po truputį pila į priekį ir atgal tol kol visi puodeliai prisipildo šviežios ir kvepiančios arbatos. Tačiau gerti dar negalima, kol šeimininkas puodelių, laikydamas kiekvieną abejomis rankomis, neišdalija savo svečiam ir nepakviečia paragauti arbatos.

Nanchang Tengwang paviljonas pietinėje Kinijoje
Nanchang Tengwang paviljonas Jiangxi mieste

Kinijoje puoselėjančioje arbatos gėrimo tradicijoje labai svarbu atokvėpis, romumas ir vidinė ramybė. Čia jokiu būdu negalima skubėti, kaip lietuviai pripratę prie pusryčių stalo užkąsti sumuštinį ir užgerti karštos kavos puodeliu. Jei dalyvaujate arbatos gėrimo ceremonijoje, atminkite, jog tai atsipalaidavimo ir malonumo vakaras. Gerti arbatą prireiks kelių valandų, nes arbata daug kartų plikoma, kad galėtų tinkamai atsiskleisti visais savo skoniais ir aromatais. Tik po kelių arbatos plikymų galite pastebėti, koks yra tikras kokybiškos kiniškos arbatos skonis. Jokiu būdu nepraleiskite galimybės net ir savo trumpos kelionės Kinijoje metu skirti vieno vakaro neįkainojamai arbatos gėrimo ceremonijai.

 Šiuolaikinės tradicijos

 Akimirkas, kuomet į arbatos gėrimo ceremoniją susirinkdavo visa šeima, kai kuriuose regionuose jau pakeitė modernaus pasaulio pasiūlyta galimybė – keliauti gerti arbatą į arbatinę. Štai pavyzdžiui Honkonge giliosios kinų arbatos gėrimo tradicijos jau susimaišė su vakarietiškomis ir užsukę į šį regioną jau galite gauti dalyvauti visai kitokioje ceremonijoje.

Arbata Kinijoje
Arbata Kinijoje

Būtent Honkonge atsirado neįprasta kinams tradicija – maišyti skirtingas arbatos rūšis, išgaunant naujus netikėtus skonius ir aromatus. Be to, dėl to, kad šis regionas ilgą laiką buvo britų kolonija, Honkonge įprasta arbatą gerti su pienu bei pasigardžiuoti įvairiais kepiniais.

 Arbatos kultūra Lietuvoje

Nors kai kuriose pasaulio šalyse arbatos gėrimo ceremonijos tradicijos išlikusios daugelį metų, Lietuva nėra viena iš tų šalių, kurioje arbatos gėrimas taptų tradicija. Nors specialistai teigia, jog jaunoji karta Lietuvoje jau vertina arbatą kaip reikšmingą gėrimą, o jos gėrimas po truputėlį tampa svarbiu ritualu.

Lietuvos rinkoje didžiausią dalį užima juodosios ir žaliosios arbatos su priedais. Specialistų teigimu, pastaraisiais metais itin populiarėja ekologiškos, liekninančios ir kitos itin sveikos arbatos, taip pat tokie receptai, kurie subalansuoti išskirtiniems žmonėms: daug sportuojantiems, aktyviems, daug dirbantiems protinį darbą, norintiems ryte greičiau atsibusti.

Arbata
Arbata

Arbatos ekspertai pastebi, jog lietuvio skoniui vis dar labai priimtina arbata pakeliais, nors tai yra gerokai žemesnės kokybės gaminys nei arbatžolių arbata. Tačiau apklausos ir tendencijos rodo, jog kokybiškos arbatos poreikis didėja ir apie tai byloja vis daugiau besikuriančių arbatos parduotuvių, populiarėjantys arbatos gėrimo kursai. Ieškantiems rytietiškos kultūros Lietuvoje, praverčia neilgos pigios kelionės į arbatos istoriją ir jos tradicijų paieškas unikalios degustacijos metu. Tai gali  tapti emocine trumpa kelione mintimis į arbatos tėviškę – Kiniją.

 Autorė : Justina Kabakaitė, nuotraukos: fotolia.com

  • Arbatos laukai
  • Arbatos rinkėjos
  • Kinija
  • Arbata
  • Kinija
  • Arbatos gėrimo ceremonija

 

Leave a Reply